Ajánlott Repülőgépek

Kezdésnek álljon itt egy leírás arról, hogy miért kell néhány repülőért fizetni és másokért nem.

Akik elsajátították a repeülés alapvető ismereteit (navigáció, teljes útvonalrepülések, stb) azok gyakran nagyobb kihívásra vágynak. Nekik, profi szimulátorosoknak és pilótáknak készülnek azok a kiegészítő repülőgépek, amelyek kidolgozására nagy hangsúlyt fektetnek és rendszereik, műszereik, valamint üzemeltetésük nagymértékben megközelíti a valóságot. Egy-egy ilyen repülőgépmodell elkészítése, a rendszerek leprogramozása, a repülési modell megírása aktív munkával is egy évbe (de gyakran többe) is beletelik és óriási tudás és repülési szakértelem van mögötte, ezért nem várható el a készítőktől, hogy ingyen publikálják munkájukat. Az igényes kiegészítő repülőgépek ezért általában drágák, egy-két ingyenes kivételtől eltekintve. Sok kezdőben vagy laikusban felvetődütt a kérdés, hogy miben különböznek ezek a fizetős repülőgépek a ingyenesen letölthetőktől. A kérdés jogos. A válasz pedig: mindenben. Az ingyenesen letölthető gépek általában egy kaptafára készülnek, a repülési modell gyakran egy a Microsoft által kreállt modell picit megpiszkált mása. Igen, a repülési modell nem egyenlő a látható modellel. A könnyebb érthetőség kedvéért: az FS egy fájlból számolja ki, hogy a repülőgép adott körülmények között hogyan viselkedik. Ez a fájl a dimenziók és repülési tulajdonságok és jellemzők fizikai leírása és független attól, hogy az FS-ben a repülőgép hogyan néz ki. A valóságban ugye ez pont fordítva van. Az ingyenes repülőgépekben általában maguk a rendszerek is egyszerűen megvalósított dolgok, nem tükrözik az eredeti repülőgép rendszereit. Nagyon jó példa erre az, hogy míg egy 737-es repülőgépen minimum 6 üzemanyagszivattyú van melyeknek külön kezelőszervei vannak, addig az FS-ben az egyszerűbb panel kiviteleknél ezt elintézik kettő darab kapcsolóval és semmilyen hatásuk sincs más rendszerekre. És akkor arról a számos rendszerről (légkondícionálás, stb) még nem is beszéltünk, ami az ingyenes modellekből gyakorlatilag mindig kimarad. A fizetős repülőgépek repülési modellje nagyon hasonlít az igazira (jó esetben), illetve a lemodellezett rendszerek, műszerek és azok működése a valóságot tükrözi. Nem véletlenül mellékelnek több 10 vagy több 100 oldalas leírásokat a kezelésük elsajátításához, ugyanis gyakorlatilag úgy működnek akár az igaziak. Éppen ezért a hajtóművek beindításánál elfelejthetjük a CTRL+E kombinációt és egyéb segítséget, aki igényes repülőgéppel próbálkozik, annak fel van adva lecke. Persze aki erre pénzt költ, az nyilván időt is akar.

Most pedig jöjjön néhány közvetlen link az ismertebb típusok kidolgozott változataihoz. A lista koránt sem teljes és csak nagygépekre korlátozódik (jelenleg). Valójában ennél jóval több igényes modell van, nem beszélve a rengeteg kisgépről. Ajánlott tanulmányozni a Linkek oldalt...

 

PMDG 737NG (Boeing 737 - 600/700/800/900)

Jelenleg csak FS2004-es verziója van, de készül az FSX-es is. A flight model profi, a virtual cockpit kissé elavult, illetve mivel már réginek mondható néhány rendszer nincs modellezve. Ennek ellenére az egyik legjobb addon, 737-esek közt mindenképp ez a nyerő választás.

PMDG MD11 (McDonnell Douglas MD-11)

Az abszolút profi kiegészítők közé tartozik a PMDG hozta a formáját. Minden rendszer működik, részletes leírás, kifogástalan support.

PMDG 747 (Boeing 747-400 / 400F)

Szintén a megszokott PMDG minőség, kifogástalan gép, a 747-esek között a király. Klátyik István jóvoltából a dokumentációja elérhető magyarul a segédletek menüben.

Wilco 737 classic (Boeing 737 - 300/400/500)

A Boeing 737 - 300/400/500-as sorozat. Mivel a kategóriájában nincs olyan, ami versenyezhetne vele, ezért aki a classic szériát kedveli, annak jó választás, de számos hibája van. A rendszerek legtöbbje működik, itt-ott fedezhetők csak fel apró hibák, a gond a kivitelezéssel van. Az árához és a nevéhez képest a vizuális modellen rengeteg hiba van, néhány megoldás pocsék és igencsak erőforrás igényes. Ezt leszámítva repülhető és kellemes addon.

Wilco Airbus vol1 és vol2 (Airbus A318/A319/A320/A321 és A330-200/300 A340-300/600)

Az Airbusok között egyelőre vezető kategória. Sajnos néhány helyen a Wilco-tól megszokott hiányosságokkal, de alapvetően jó repülőgép. Airbus fanatikusoknak ajánlott.

Level-D 767 (Boeing 767-300)

2004-es és FSX-es változata is van, a PMDG MD11 mellett szintén a valaha készített legjobban modellezett repülőgépek közé tartozik. Abszolút nyerő választás 767 rajongóknak.

Ariane 737NG (Boeing 737 - 600/700/800/900)

A modell szép, de 2D panelje nincs. A virtual cockpit textúrák egy kicsit elmosottak, ezzel próbáltak javítani az FPS-en. A műszerezettség és a rendszerek szinte 100%-ig működnek, abszolút kiemelkedik a társai közül, akárcsak a hangokkal. A probléma ott van, hogy nem frissíthető a navigációs adatbázisa, rettenetesen drága, a festésekért is külön fizetni kell és a support csapnivaló. Ha bármi gondod van nem segítenek, ha nem tudod letölteni a terméket (mert megszakad) vedd meg újra, ha elhagyod a licenszet vedd meg újra, ha hardvert cserélsz (hardver ellenőrzés van benne), akkor is vedd meg újra (ígérnek ugyan 1-2 újratelepítési lehetőséget, de mire élni tudsz vele hetekbe telik). Nem ajánlott választás, csak ha nem tudod hova tenni a pénzed, akkor viszont mindenképp, mert minden rendszer működik az ablaktörlőn át a kiengedhető lépcsőn keresztül attendant kezelőpanelig. FSX-es változat is van.

PMDG Beechcraft 1900C és 1900D

A Beechcraft két változata (külön-külön) a PMDG minőségben. Aki kedveli a típust, annál ez nyert.

Digital Aviation Fokker 70/100

Rengeteget dolgoztak rajta és meg is lett az eredménye. Végre az első használható, precíz és profi Fokker modell. Kötelező :)

 


flag English version is also available for direct links to the Hungarian sceneries only. Click here
 

 
Copyright © 2009 @ alert. All rights reserved.